Hem acabat l'any sabent la voluntat del govern i de la majoria de
forces polítiques del parlament de convocar el referèndum
d'autodeterminació el 9 de novembre de 2014. Hauríem de començar aquest nou any coneixent la normativa concreta.
Saber qui tindrà dret a vot i com es comptaran els vots de les tres preguntes i les possibles respostes, és cabdal per garantir una campanya apropiada que demani el vot concret del ciutadà, qui ha de pronunciar-se sabent amb claretat les conseqüències de la seva acció a les urnes.
És evident que la manera com s'han programat les preguntes, encadent-les amb les respostes, emboliquen la troca i fa més peremptori conèixer de bon començament, quines poden ser comptades com a vots nuls i el significat de cada una de les respostes.
A la pregunta: Vol que Catalunya s'esdevingui un Estat ? Votar NO significa que la persona que l'ha triat, vol que Catalunya es mantingui dins el marc polític actual del regne d'espanya, sense cap canvi, però també podria dir que vol la desaparició de l'autonomia catalana. És el vot del moviment de masses del falangisme.Votar SÍ ,significa que la persona que ho ha fet vol un canvi de l'actual marc polític i aleshores entra en joc la segona pregunta.
En cas afirmatiu, vol que aquest Estat sigui independent ? votar NO, o sigui SI+NO s'ha d'entendre que qui així s'ha pronunciat, vol una reforma de l'actual constitució espanyola que doti de les condicions polítiques i jurídiques necessàries per a que Catalunya esdevingui una entitat política anomenada Estat (del tipus que sigui, però sense una personalitat internacional sobirana) és a dir, emplaça les institucions polítiques a iniciar una negociació amb espanya (en realitat a continuar la negociació) encaminada a obtenir el desig expressat a les urnes d'una part de la ciutadania del regne i a qui l'altra li ho ha de concedir.
Votar SÍ a aquesta segona pregunta o sigui SÍ+SÍ significa que la persona que així s'expressa vol que Catalunya sigui un Estat independent més, en el context dels altres Estats sobirans del món, és a dir, la voluntat que Catalunya surti del marc polític del regne espanyol i es constituixi en república.
Amb el disseny de preguntes condicionades per respostes, s'ha aconseguit el consens polític, però s'ha sacrificat la claredat del resultat i la confusió no ens conduirà mai a l'autodeterminació. Les regles de la votació, les respostes i les seves conseqüències han de ser ben clares, és per això, que cal fixar una segona volta en cas que cap resposta vàlida possible obtingui més del 50% dels vots emesos.
Si no tenim unes regles del joc clares i una resposta única majoritària a les preguntes, l'exercici del dret a l'autodetarminació només servirà com una eina de negociació per a transaccions entre les estructures polítiques que van transitar del franquisme a la paròdia de democràcia que patim. O sigui res útil al poble de Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada