benvinguts a aquest camí de reflexions i opinions impulsades pel desig de collir les roges i dolces cireres.

dijous, 12 de setembre del 2013

Dades sobre la Diada de la Via

La Via Catalana, en la frontera entre Catalunya i el País Valencià / EFE
La Guàrdia Civil instaurant una nova frontera

 


Na Soledat Balaguer, que entre altres molts mèrits té el de ser ex membre del Consell Permanent de l'ANC, m'envia el següent correu que tot seguit reproduiré,  amb unes reflexions tant escaients que he corregut a demanar-li permís per reproduir-lo en aquest camí de cirerers en flor. Òbviamnet si ho llegiu aquí, és perquè m'ha autoritzat a fer-ho.
Durant la Diada i una vegada més, espanya s'ha mostrat com el que és, un estat que conserva un esquelet feixista que sembla indestructible: manipulació, censura i agressió. És la seva naturalesa i no poden evitar-la, com a la fàbula de la granota i l'escorpí

- 1) El ministre de l'Interior del govern Espanyol, Jorge Fernández, va dir, en acabar la cadena humana de la Via Catalana, la manifestació que va tenir lloc en ocasió de la festa nacional de Catalunya, que "hi havia anat molt gent, com també que una gran majoria de catalans no hi van anar".
Té raó: segons el departament d'Interior del govern autonòmic de Catalunya, hi van assistir un milio sis-centes mil persones, mig milió de les quals a Barcelona, segons la guàrdia urbana d'aquesta ciutat. Sobre una població de 7'5 milions d'habitants, es van manifestar doncs, un 20% dels catalans.
Comparativament parlant, és com si als Estats Units s'hagués format una cadena humana de 62 milions de persones i com si a la Xina ho haguessin fet 260 milions de xinesos. Tots a la mateixa hora.Un 20% de la població d'Espanya significa uns 9 milions de persones. Si haguessin pres la forma de cadena humana, com es va fer a Catalunya, haguessin pogut formar una cadena de 9.000 quilòmetres, que és aproximadament, la distància (per carretera, no en línia recta) entre Madrid i Pekín.No es pot dir, doncs, que la cadena catalana no fos significativa socialment. Mai no s'ha fet enlloc una cosa igual.

-2) Durant el dia, hi havia dos hastaggs a Twitter que lluitaven per ser "trendint topics": #viacatalana i l'altre #somosespaña.
El Via catalana triplicava el somos españa... fins que a mitja tarda va desaparèixer. Alertats els internautes, el fet va ser recollit per l'emissora de ràdio RAC1, i els locutors van proposar fer una prova: crear un hastagg estúpid: #croquetes. En una hora es va convertir en trending tòpic mundial.  A mitjanit, la televisió pública catalana, en el seu canal 24hores, mostrava quadres i xifres de tot el procés.

-3) Els partit d'extrema dreta Falange Española, i Unitat Nacional, partits polítics legals tot i que en els seus estatuts aproven la violència i es reconeixen hereus del partit feixista Falange Española, partit únic durant la dictadura del general Franco, van irrompre a la delegació del govern català a Madrid, on es celebrava l'acte institucional de la festa nacional, i van destroçar mobiliari, van llençar per terra la bandera catalana, van colpejar els assistents (alguns d'ells diputats i senadors) van ferir un càmera de televisió i van llençar gasos lacrimògens. Entre els invitats a l'acte hi havia l'ambaixador de la República d'Irlanda i un representant de l'ambaixada dels Estats Units d'Amèrica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada