benvinguts a aquest camí de reflexions i opinions impulsades pel desig de collir les roges i dolces cireres.

dilluns, 6 de maig del 2013

La vergonya de la Tortura

Tractament facial a comissaria. Escultura  M.Gil
L'article primer de la convenció de la ONU contra la tortura diu:
 "s'entendrà per tortura tot acte pel qual s'infringeix intencionadament a una persona dolors o sofriments greus, ja sigun físics o mentals, amb la finalitat d'obtenir d'ella o d'un tercer informació o una confessió, de castigar-la per un acte que hagi comés, o se sospiti que ha comés, o d'intimidar o coaccionar a aquesta persona o a altres , per qualsevol raó basada en qualsevol tipus de discriminació, quan aquests dolors siguin infringits per un funcionari públic o altra persona en l'exercici de funcions públiques, a instància seva o amb el seu consentiment
Recentment el Comitè Europeu per a la prevenció de la tortura i de les penes o tractes inhumans o degradants de la Unió Europea http://www.cpt.coe.int/spanish.htm ha presentat el seu informe anual on assenyala i adverteix reiteradament que a espanya continua sense resoldre's el problema de maltractaments a comissaries, presons i els centres d'internaments per a estrangers.(CIE)
L'organisme europeu sol.licita al regne d'espanya que faci una investigació rigorosa i independent sobre els interrogatoris, car considera que es practiquen al marge de la normativa vigent. Demana també que s'inclogui la prohibició expressa d'embenar els ulls o encaputxar les persones que restin sota custodia policial. En aquest informe s'insta al govern espanyol a instal.lar càmeres de gravació a les diverses sales de retenció i cel.les de les comissaries com un sistema d'evitar els maltractaments.
Per la seva part la Coordinadora contra la Prevenció i Denúncia de la Tortura  http://www.prevenciontortura.org/lang-pref/ca/ ha presentat per novè any consecutiu el seu informe on denuncia que als Països Catalans s'han registrat 244 casos d'agressions i maltractaments contra persones,
Del regne d'espanya no espero, ni mai he esperat, res que no sigui el suc d'una fruita podrida. Un sistema polític fill del feixisme falangista, responsable d'assassinats massius, empresonaments sense judicis. Autoritarisme, fanatisme, odi , anticatalanisme... Tot coses comprobables en el seu govern , en els seus medis de comunicació i en els seu funcionariat. 
Ara està ben clar per quasi tothom, que l'anomenat govern autonòmic no ha servit ni per corregir les  més reprobables rutines del sistema heretat del franquisme. Al Principat de Catalunya la policia i els funcionaris de presons depenen del govern autonòmic i tanmateix es tortura com si això fos espanya o poder més. Nosaltres som responsables del que passa a les comissaries i a les presons, no ens en podem desentendre del que fan els funcionaris que cobren dels nostres diners. Una societat que consenteix la tortura, no pot ser una societat sana i doncs, no pot ser lliure, ni plena, ni rica. Ni desvetllada, ni feliç. Aquesta vergonya no pot continuar. Deixem enrera d'una vegada per sempre tanta ignomínia, tanta vergonya.Hem de construim una societat milllor.
Cal urgenment que deixem de ser espanya per començar a ser persones

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada