benvinguts a aquest camí de reflexions i opinions impulsades pel desig de collir les roges i dolces cireres.

dissabte, 4 de febrer del 2012

Barrera un home d'estat sense estat

Magnific, és la paraula que pot descriure aquest llibre que no és un llibre de memòries, però sense ser-ne ho sembla.
El primer que crida l'atenció és el llenguatge i el domini que en demostra. No n'abunden. La minuciocitat amb que es narra els esdeveniments que envoltaren a Cambó, les profunditats interpretatives del  seu pensament, hi són narrades en contrast permanent amb molt altres protagonistes que compartiren temps i històra, hi són  explicades amb tanta claretat, convicció i agilitat que apassionen i converteixen aquesta biografia en un relat vibrant, quasi novelesc. Tanmateix, no és ni una novel.la, ni un llibre d'història, ni tampoc un assaig polític, ni una complexa i completa biografia, tot i sent totes aquestes coses alhora.
Ningú pot dir, sense estar segur que s'equivocarà, que una biografia és la definitiva, però aquesta bé pot semblar-ho
.Llegint aquest enorme llibre hom constata que Barrera era un home d'un nivell intelectual no gens comú, i sobretot se n'adona del concepte que tenia de Catalunya.
Aquest no és un llibre imparcial, és un llibre que, com tot experiment científic, parteix d'una hipòtesi que la prova experimental ha de confirmar o rebutjar, en aquest cas confirma que Cambó va fracassar en la seva ambició política de convertir Espanya en una nació moderna i democràtica.Un projecte que segons Cambó el regionalisme català havia de liderar.La reforma de l'estat i de la monarquia es va demostrar impossible i Cambó un home incapaç d'adaptar-se a la realitat, terriblement conservador,  que preferí una Catalunya sota la dictadura de Primo de Rivera primer i sota el franquisme després, abans que una Catalunya plenament sobirana, quan això es constatà inviable sense un enfrontament amb Espanya.
L'actualitat d'algunes conclusions a les que el Sr Barrera ens fa arribar a través d'una anàlisi dels fets, no es poden escapar als atents lectors i ens mostren el gran estàdista que fou Barrera. Un estadista sense estat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada